In samenwerking met Profile Hoogeveen Tweewielers te Gouda organiseerde de Fietsersbond afdeling Zuidplas een workshop Pech onderweg afgelopen woensdag. Het was een leerzame avond. Ongeveer 12 cursisten leerden onder andere hoe een remkabel te vervangen en hoe een versnellingskabel te repareren. Weet u bijvoorbeeld dat er een letter H en een L achter op de derailleur staan voor het afstellen? En weet u hoe u een gebroken ketting repareert? Volgend jaar organiseer de Fietsersbond Zuidplas wederom een fietsreparatiecursus bij Hoogeveen.

Iedere deelnemer kreeg een onderhoudsset mee naar huis met onvetter, borstel en smeermiddel. Goede tips die we mee kregen:

1 Gebruik een oude spaak als je de ketting repareert om de twee losse uiteinden bij elkaar te houden als je er een stukje tussen zet. Dat is makkelijker.

2 Gebruik geen bandenlichters als je de buitenband weer op de velg doet. Dit moet met je handen. Laat het logo van de band op de plek van het ventiel. Eindig bij het ventiel met het opleggen.

3 Blaas buitenkabels even door en doe er een druppel olie in als je de binnenkabel er in doet.

4 Kijk of het derailleur naar binnen of naar buien wijst. Gebruik H of L voor het afstellen.

5 Gebruik geen water om de fiets schoon te maken maar een vochtige doek. Verder de ketting insprayen met Teflon-spray

6 Monteer nieuwe kabels eerst strak en stel later met de schroefdoppen.

Meer informatie:

Hoogeveen – http://www.profile-hoogeveen.nl/

Tip: Hoogeveen Classic voor racefietsers op 13 juli – 80 km.

Deel dit bericht