#5 – juni 2012
Fietsersbond Zuidplas – Nieuwsbrief LOWRIDER – #5 – juni 2012

Word abonnee op de nieuwsbrief van Fietsersbond Zuidplas door een e-mail te sturen naar zuidplas@fietsersbond.nl.

Een tekstversie van enkele artikelen:

1 Voorwoord

Beste lid, relatie,
Zondagochtend, zomer in Zuidplas, maar dan wel een Hollandse zomer, dus behoorlijk wisselvallig. Gisteren was het heerlijk fietsweer, maar vandaag ziet het er weer erg grijs en nat uit. Wat schetst mijn verbazing? Ineens een hoop jolijt op straat, een flinke groep zeer apart uitgedoste dames komt langs. Natuurlijk regenkleding in de kleuren geel, blauw en transparant, maar dat maakt het niet bijzonder. Wat het extra opvallend maakt is dat elke dame op zijn minst een roze accessoire aan of bij zich heeft. Oh ja, dat was het, vandaag vindt de Leontien Ladies Ride Nesselande plaats, naar keuze een fietstocht van 35 of 69 kilometer, met een prijs voor de meest roze deelneemster. De dames, naar ik aanneem uit Nieuwerkerk, hebben er duidelijk zin in en ik vind ze allemaal vreselijk stoer. Eigenlijk veel stoerder dan de kerels op de racefietsen die op mooie zondagochtenden in grote getale langskomen op de racefiets. Want daarvan laten zich er vandaag maar bar weinig zien. Na het lezen van de krantjes en nieuwsbrieven, moet ik ook maar op de fiets stappen. (En hopelijk is het dan droog!)
Veel lees- en fietsplezier! – Wilfried Pluim, voorzitter

2 Gemeente

In de vorige Lowrider stond het verslag van ons overleg met wethouder Hazelebach. Voorgenomen waren: een betere communicatie en een bezoek aan de Opril in Zevenhuizen. Dat bezoek heeft plaats gevonden en de situatie ter plekke bleek toch niet zo veilig als werd beweerd. Het zou namelijk, en dat heeft de wethouder ook in de gemeenteraad (commissie) gesteld, Duurzaam Veilig zijn. Helaas ligt er echter een weg die
is ingericht als 60 km (buiten)weg binnen de bebouwde kom. En daarom zouden de fietsers De Opril en de Dorpsstraat apart over moeten steken in plaats van ‘gewoon’ over de kruising bovenaan de Opril te fietsen. Ook het argument dat de Opril te smal zou zijn voor fietsers en auto’s naast elkaar blijft natuurlijk vreemd als je die vijf meter brede zwart/wit geblokte verkeersheuvel uit de jaren 70 ziet liggen. Maar goed, het vreemde fietspaadje van 15 meter langs de binnenkant van de kruising is toch ietsje breder gemaakt om te proberen het de fietsers iets makkelijker te maken. Voor de Fietsersbond geen resultaat om trots op te zijn! De ‘betere’ communicatie heeft erin geresulteerd dat onze vraag om een lijst van projecten en werkzaamheden die van belang zijn voor de fietsers binnen de gemeente negatief is beantwoord. Zo’n lijst wordt namelijk niet bijgehouden!
En we zijn op de hoogte gehouden over de voortgang van de ‘Light’-versie van het gemeentelijke Fietsplan. Het gedecimeerde beschikbare budget is te klein voor verbetering van fietspaden, dus is het een communicatieplan
geworden. Nu gaat de gemeente aan de sporters en de kinderen vertellen dat fietsen gezond en leuk is. En dat is ook zo.

3 Ledenwinst

Ook in 2011 slaagde onze afdeling er in om procentueel de meeste ledenwinst te boeken. In het blad voor actieve leden ‘Ketting’ stond de volgende tabel, waar Zuidplas fier op de 1e plaats eindigde met 9,4% ledenwinst. Ook in 2010 waren we – samen met de afdeling Houten – de afdeling met de meeste nieuwe leden. Nu heeft een kleine afdeling als de relatief weinig nieuwe leden nodig om relatief veel te stijgen. Dat neemt niet weg dat het bestuur er trots op is dat we bovenaan staan. Het bestuur steekt er veel energie in om de Fietsersbond onder de aandacht van de bevolking te brengen. Denk aan onze goed bezochte actie voor fietsverlichting in het najaar. Maar we laten ons ook zien bij de Paardenmarkt in Nieuwerkerk en Koninginnedag in Moordrecht (zie elders in de Nieuwsbrief).

4 Fietsrouteplanner

Het is wellicht al bij u bekend, maar u kunt uw fietsroute makkelijk plannen met de Fietsersbond Routeplanner! Kies uw gewenste routeprofiel, print de routebeschrijving of download
de GPS-coördinaten. Recreatieve fietsers kunnen bovendien gebruik maken van de knooppunten of de LF-routes. Ga naar http://www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner.

5. Fietsstad 2014

Met de bekendmaking van het thema ‘Fietsen zonder hindernissen’ start de Fietsersbond de nieuwe zoektocht naar de fietsvriendelijkste gemeente van Nederland. Gemeenten kunnen zich vanaf november kandidaat stellen voor de titel Fietsstad 2014. Zuidplas misschien? Het thema is volgens projectleider Jaap Kamminga van de Fietsersbond niet voor niets gekozen. “Het scheelt nogal of je comfortabel over brede geasfalteerde fietspaden rechtstreeks van A naar B kunt fietsen of dat je op hobbelige tegelpaden steeds moet wachten voor rode verkeerslichten. Dat verschil kan een belangrijke reden zijn voor mensen om de fiets te pakken of juist te laten staan.” Voor meer informatie zie http://www.fietsersbond.nl/fietsstad-2014

6 Fietsnavigatie

De Fietsersbond Zuidplas organiseerde voor u een avond met lezing over fietsnavigatie op woensdag 9 mei in de Batavier te Nieuwerkerk a/d IJssel. Ronald Cremers gaf deze avond een presentatie over fietsnavigatie en het gebruik van een GPS. Hij heeft die avond tal van onderwerpen behandeld, vanaf de technische achtergrond van de GSM tot aan de benodigde apparatuur en vooral ook de kaarten die je daarbij nodig hebt. Geconcludeerd kan worden dat een TomTom (autonavigatie) niet geschikt is om op de fiets te gebruiken. Ook de moderne smart-phone is minder geschikt (niet regenbestendig en de accu is te snel leeg bij gebruik als navigatieapparaat). Geadviseerd werd om een specifieke outdoor-GPS te gebruiken. Dit zijn apparaten die robuust zijn, tegen een buitje regen kunnen en vooral ook lang bruikbaar zijn (15 uur op een acculading of op verwisselbare batterijen). Verder is het aan te raden om een apparaat te gebruiken die met tracks overweg kan. Dat geeft o.a. de mogelijkheid om een route te downloaden van Internet of te maken op de fietsrouteplanner van de Fietsersbond en die als track in je GPS te laden.

Het is die avond de aanwezigen duidelijk geworden dat er voor oede fietsnavigatie nogal wat nodig is. Maar Ronald Cremers gaf aan dat iedereen het kan. En Waypoint geeft ook cursussen om de fijne kneepjes van het gebruik van de GPS te leren. Er werd zelfs al gevraagd naar een vervolg. Meer informatie over een GPS vindt u bij Waypoint op http://www.gps.nl/.

Gezien de opkomst lijkt het ons leuk om wederom een lezing te organiseren in het najaar. Over welk onderwerp zou u meer willen horen?

7 Koninginnedag

In opvallend gele T-shirts was het team goed herkenbaar. In Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht (foto) deelden zij flyers uit met verwijzing naar de digitale nieuwsbrief en de website. We zijn ook op Twitter actief: @FBZuidplas. Heeft u zin een keer mee te doen met een (kortdurende) actie: laat het weten aan het bestuur: zuidplas@fietsersbond.nl.

Deel dit bericht